13.11.2020 | Door admin

Crasht de Belgische huizenmarkt?

Alles over het ontstaan van een zeepbel in de vastgoedmarkt.

Je hebt vast speculaties gehoord, zeker in het buitenland, dat de vastgoedmarkt als een zeepbel uit elkaar zal spatten zoals in de Verenigde Staten. Maar hoe zit het met België? Crasht de Belgische Huizenmarkt of is het nog veilig te investeren?

In deze blog, vertellen we u graag hoe dit fenomeen ontstaat en hoe de situatie voor België  specifiek is zodat u met een gerust hart kan investeren in vastgoed.

Een zeepbel in de huizenmarkt?

Een zeepbel ontstaat wanneer een product, in dit geval een huis, steeds in prijs blijft stijgen terwijl de onderliggende waarde veel minder sterk toeneemt. Wanneer deze zeepbel barst, komt er plots een einde aan die stijgende prijzen, storten ze abrupt in elkaar met een crisis tot gevolg. Kortom, de vastgoedmarkt crasht.

Is dit een realistisch scenario voor België?

De grote oorzaak van de Amerikaanse crisis lag in de NINJA-hypotheken. Die staat voor: No Income, No Job and Assets.

Woonleningen werden zomaar aan iedereen toegekend, zonder al te veel controle, omdat er grote bonussen aan vast hingen voor de kredietverstrekkers. De zeepbel barstte. Niet-afbetalingen, massale inbeslagnames en gedwongen verkopen volgden. Het overaanbod zorgde op zijn tour voor nog lagere huizenprijzen.

Gelukkig is deze situatie anders in België.

Banken kennen hier veel strengere kredietvoorwaarden. Zo moet je zelf minstens 20% inbrengen en je kredietwaardigheid bewijzen door een vaste job bijvoorbeeld.

De Nationale Bank stelde vast dat de woningprijzen sinds 2000 maar liefst zijn verdubbeld. Historisch gezien worden zo’n hoge prijzen altijd gevolgd door een correctie.Toch verwachten experten geen crash. Huizenprijzen worden jaarlijks verwacht met 1-2% te stijgen aangezien het beschikbare inkomen sterker stijgt.

Er is dus geen sprake van een ineenstorting van de woningprijzen, integendeel.

Aangezien de Belgische huizenmarkt gekenmerkt wordt door een grote vraag en een relatief klein aanbod ten gevolge van bevolkingsgroei, vergrijzing en de betonstop vanaf 2040, zullen huizenprijzen blijven stijgen.

Met een antwoord op onze vraag ‘Crasht de Belgische huizenmarkt?’ Neen. Een acute inzinking lijkt dus niet aan de orde. Jij kan gewoon met een gerust hart investeren!

Interesse voor een nieuwbouwwoning?

Overweegt u om een nieuwbouwwoning aan te kopen?

Wij hebben een aantal interessante woningen te koop en projecten in ontwikkeling.

Bekijk hier al onze projecten die te koop of in ontwikkeling zijn. Heeft u zelf al bouwgrond aangekocht? Neem dan contact met ons op en dan bekijken we graag samen de mogelijkheden om een prachtige nieuwbouwwoning te realiseren.

APART e-book

Ja, ik wil graag het e-book downloaden

Lees dit voor je van start gaat met je eerste investering.

De juiste investering maken komt neer op één ding: een correcte projectie maken. Zo hoop je niet, maar weet je wat je exacte rendement zal zijn.

In dit e-book vind je een stappenplan met alle relevante factoren dat je kan gebruiken om je exacte rendement per jaar te berekenen.

© 2024 APART Real Estate NV | Algemene voorwaarden | Privacy & cookies
Powered by Stigo