17.11.2021 | Door admin

Hoe u met investeren in vastgoed zichzelf beschermt tegen de huidige, torenhoge inflatie

De laatste maanden scheert inflatie weer hoge toppen. Onlangs bereikte ons het nieuws dat de inflatie in ons land in oktober naar 4,16% is gestegen. Dat is uitzonderlijk en het hoogste cijfer sinds oktober 2008 meer dan 13 jaar geleden. In de Verenigde Staten is er zelfs sprake van inflatie van 6 procent. In België is de torenhoge inflatie vooral te wijten aan de razendsnel stijgende energiefacturen. De FOD Economie liet onlangs optekenen dat energie momenteel een inflatie kent van 30,86% en een bijdrage van 2,62% aan de totale inflatie levert.

Slecht nieuws

Hoge inflatie is slecht nieuws voor uw spaargeld. De rente die u ontvangt op uw spaarboekje is namelijk zo laag dat deze onder het inflatiecijfer ligt. Dat betekent dat na verloop van tijd uw spaargeld minder waard zal zijn naargelang het leven duurder wordt. Om dit te vermijden, is het aangewezen je spaargeld te investeren. 

Er zijn een aantal mogelijkheden om je spaargeld als het ware “aan het werk te zetten”. Je kan obligaties kopen, maar deze zijn niet inflatiebestendig. Een andere optie is investeren in aandelen. Het gevaar daarbij is dat aandelen niet alleen kunnen stijgen, maar ook kunnen dalen in waarde. Een aandelenportefeuille samenstellen die jaarlijks 4 procent stijgt zoals de huidige inflatie is niet evident en vergt veel kennis en tijd. Daarbovenop loopt u nog steeds het risico dat u zware verliezen kan lijden. 

Hoe bescherm ik mezelf tegen inflatie?

Vastgoed daarentegen is een zeer betrouwbare en inflatiebestendige investering. De waarde van Belgisch vastgoed stijgt al jaren op zeer consistente wijze. In 2019 kenden we een stijging van 3,7%, in 2018 3,6% en in 2017 andermaal 3,7%. Residentiële vastgoedprijzen zijn sinds het begin van dit millennium al meer dan verdubbeld.

Daarbovenop is geld lenen voor uw vastgoedinvestering in het huidige economische klimaat uiterst voordelig. Het is mogelijk om een bedrag te lenen aan een vaste rentevoet van om en bij de 1,50%. Concreet houdt dit dus in dat bij een een stijging van de vastgoedprijzen van tussen de 3 en 4% per jaar, de waardestijging je rente als het ware financiert. Je geleende geld brengt dan meer op dan je eigen kapitaal, dit noemt men het hefboomeffect.

Een extra voordeel van een investering in vastgoed is natuurlijk dat u ervan kan genieten als vakantieverblijf of kan verhuren om nog meer rendement uit uw investering te halen.

Omwille van de hoge inflatie en de voorlopig nog lage rente is een vastgoedinvestering vandaag dus een slim idee. 

Wij helpen je graag

Wij bij Apart Real Estate+ helpen en ondersteunen u bij het zoeken naar de juiste investering op uw maat! Bekijk daarom snel onze nieuwste projecten en ontdek hoe wij deel kunnen uitmaken van uw succesverhaal.

APART e-book

Ja, ik wil graag het e-book downloaden

Lees dit voor je van start gaat met je eerste investering.

De juiste investering maken komt neer op één ding: een correcte projectie maken. Zo hoop je niet, maar weet je wat je exacte rendement zal zijn.

In dit e-book vind je een stappenplan met alle relevante factoren dat je kan gebruiken om je exacte rendement per jaar te berekenen.

© 2024 APART Real Estate NV | Algemene voorwaarden | Privacy & cookies
Powered by Stigo