29.05.2019 | Door admin

Nieuwbouwwoning kopen? Alles wat u moet weten over BTW.

Hoe zit het met BTW op een nieuwbouwwoning?

De aanschaf van een woning is een aanzienlijke investering. Maar wat zijn de bijkomende kosten bij een nieuwbouwwoning? Hoe zit het met BTW? En wat is het verschil met wanneer u een bestaande woning wilt kopen? We geven antwoord op de meest gestelde vragen.

Hoe zit het met BTW op een nieuwbouwwoning?

BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en is een zogenaamde verbruikersbelasting. Oftewel belasting die u betaalt op de levering van (on)roerende goederen en/of diensten. Over bijna alles wat u aankoopt, betaalt u dus belasting. Zo ook over uw nieuwbouwwoning.
Bij een nieuwbouwwoning of appartement wordt de prijs bij ons in twee delen opgesplitst:

 1. Grondprijs: 10% registratierechten (dus geen BTW)
 2. Constructieprijs: 21% BTW

Dat de prijs gesplitst worden, is voordelig voor u. Zo bespaart u namelijk 11% BTW op de grondprijs, dan wanneer u het als één geheel afrekent. De prijzen die u bij ons ziet, zijn altijd exclusief BTW en bijkomende kosten.

Wanneer betaalt u registratiekosten en BTW bij nieuwbouw?

Dat kan op twee manieren en is afhankelijk van hoe u de nieuwbouwwoning aankoopt.

 • Klassieke verkoop van een nieuwbouwwoning of -appartement: de volledige som wordt betaald bij oplevering. Dit wil zeggen 10% registratiekosten op het grondaandeel en 21% BTW op het constructiedeel.
 • Verkoop onder de Wet-Breyne: bij ondertekening van de akte, betaalt u 100% van het grondaandeel inclusief 10% registratiekosten. Het constructiedeel wordt voor 95% verdeeld over 10 schijven die u betaalt naarmate de bouw vordert. De verschuldigde som per schijf (fase van de bouw) is inclusief 21% BTW.

Alleen wanneer u onder de Wet-Breyne bouwt, betaalt u de aankoopsom dus in delen; de verschuldigde BTW wordt dan ook per schijf aangerekend. Bij een klassieke verkoop is dit niet mogelijk. Overigens is de BTW niet aftrekbaar; alleen bij aankoop door een vennootschap is dit in sommige gevallen mogelijk.

Wat is de Wet-Breyne?

De wet biedt de bouwer van een huis en de koper van een nog te bouwen woning bescherming op verschillende vlakken. Het is een indicatie van betrouwbaarheid van de aannemer, maar biedt geen garantie. Wat zijn de belangrijkste krachtlijnen van deze wet?

 • Naleving van de uitvoeringstermijn en afgesproken prijs.
 • Duidelijk en volledig contract tussen aannemer en koper.
 • Maximaal 5% van de prijs van de woning mag als voorschot dienen.
 • Betaling mag de prijs van de uitgevoerde werken niet overschrijden.
 • Aannemer moet een waarborg van 5% van de bouwprijs storten in een fonds ter bescherming bij een eventueel faillissement.

Wat is het verschil tussen een nieuwbouwwoning en bestaande woning?

Bij de aankoop van een bestaande woning betaalt u geen BTW, maar registratiekosten. Sinds de zomer van 2018 geldt er in de meeste gevallen een tarief van 7%. Voor de exacte info of berekening hiervan verwijzen wij u naar de website van de Vlaamse Belastingdienst. Dit percentage geldt alleen op uw eerste woning. Voor een tweede woning blijft u 10% aan registratiekosten betalen.

Bent u van plan om een grondige energetische renovatie uit te voeren aan een woning die ouder is dan 5 jaar, dan profiteert u van een verlaagd tarief van 6%.

Extra kosten bij de aankoop van een nieuwbouwwoning

Afhankelijk van wat en hoe de nieuwbouwwoning verkocht wordt, komen er nog extra kosten bij. Over het algemeen gaat het om de volgende vaste kosten:

 • 10% registratiekosten voor de grond
 • 21% BTW op de constructiekosten
 • Notariskosten
 • Deelname basisakte (indien er gemeenschappelijke delen zijn)
 • Aansluitingskosten: water, elektriciteit, gas en internet

Interesse voor een nieuwbouwwoning?

Overweegt u om een nieuwbouwwoning aan te kopen? Wij hebben een aantal interessante woningen te koop en projecten in ontwikkeling. Bijvoorbeeld Project Pronkenberg met 31 luxueuze appartementen. Residentie Pronkenberg bevindt zich tegenover een natuurgebied en ligt vlakbij de verbindingsweg naar Mechelen en de E19 naar Brussel en Antwerpen. Het centrum van Kontich-Kazerne met bakkers, een supermarkt, apotheek, school en treinstation bereikt u in enkele minuten te voet.

Bekijk hier al onze projecten die te koop of in ontwikkeling zijn. Heeft u zelf al bouwgrond aangekocht? Neem dan contact met ons op en dan bekijken we graag samen de mogelijkheden om een prachtige nieuwbouwwoning te realiseren.

APART e-book

Koop geen woning voor het lezen van dit rapport!

Alles wat je moet weten voor de aankoop van je nieuwe woonst.

Bij de aankoop van een woning komt heel wat administratie en zoekwerk kijken. Om nog maar te zwijgen over het financiële luik. Huizen bezichtigen, bieden, een lening aangaan. Je ziet al snel het bos door de bomen niet meer.

Om je houvast te geven, schetsen we graag het énige VOLLEDIGE stappenplan uit van zoektocht tot het verleiden van de notariële akte voor jouw droomwoning. We bieden dit Ebook tijdelijk GRATIS aan.

 Je leert er
✔️ De échte reden waarom je dit jaar nog moet investeren
✔️ 2 externe factoren waarmee jij rekening MOET houden
✔️ Een volledige checklist met 23 essentiële vragen bij de bezichtiging
✔️ Welke financieringsstrategie er voor jou werkt
✔️4 verschillende manieren om jouw aankoop concreet te maken
✔️Alle bijkomende kosten waar je beter voor oppast!

Zodat jij een stap dichter bij jouw droomwoning bent waar je levenslang gelukkig zal zijn!

© 2024 APART Real Estate NV | Algemene voorwaarden | Privacy & cookies
Powered by Stigo