30.09.2021 | Door admin

De regelgeving omtrent registratierechten verandert. Wat betekent dit voor jouw toekomstplannen?

De Vlaamse regering heeft onlangs beslist dat wie in Vlaanderen een appartement of huis aankoopt om zelf in te gaan wonen, binnenkort nog maar 3 in plaats van 6 procent registratierechten op die aankoop zal moeten betalen. Wat houdt dit nu precies in?

Voor een eigen huis of appartement van bijvoorbeeld 250.000 euro betaal je in Vlaanderen op dit moment 6 procent aan registratierechten, oftewel 15.000 euro. Dat bedrag halveert dus naar 7.500 euro. Voor tweede of derde eigendom betaal je nu 10 procent aan registratierechten, in dit voorbeeld dus 25.000 euro. Dat bedrag stijgt met de nieuwe maatregel naar 30.000 euro.

KBC Econoom Johan Van Gompel is voorstander van deze maatregel en stelt dat dit het iets makkelijker maakt voor starters om hun eerste woning te kopen. Alleen vraagt hij zich wel of deze maatregel niet zal resulteren in stijgende vraagprijzen.

De maatregel gaat in op 1 januari 2022. Vanaf dan betaal je dus nog maar 3 procent in plaats van 6 procent registratierechten bij de aankoop van een enige huis. Tegelijk betaal je 12 in plaats van 10 procent registratierechten voor een tweede, derde, … woning. Het zal de datum van de akte zijn die telt, niet het compromis.

Ook belangrijk, vanaf 1 januari 2024 wordt de meeneembaarheid van registratierechten afgeschaft. Nu kan men nog de registratierechten die men op een eerste woning betaalde, ‘meenemen’ naar een volgende als men na enkele jaren besluit de eerste woning te verkopen en een nieuwe koopt. Dit voordeel valt weg op het einde van de huidige legislatuur. Tot 1 januari 2024 zul je kunnen kiezen tussen het voordeel van de meeneembaarheid of de verlaagde registratierechten.

APART e-book

Koop geen woning voor het lezen van dit eBook!

Alles wat je moet weten voor de aankoop van je nieuwe woonst.

Bij de aankoop van een woning komt heel wat administratie en zoekwerk kijken. Om nog maar te zwijgen over het financiële luik. Huizen bezichtigen, bieden, een lening aangaan. Je ziet al snel het bos door de bomen niet meer.

Om je houvast te geven, schetsen we graag het énige VOLLEDIGE stappenplan uit van zoektocht tot het verleiden van de notariële akte voor jouw droomwoning. We bieden dit Ebook tijdelijk GRATIS aan.

 Je leert er
✔️ De échte reden waarom je dit jaar nog moet investeren
✔️ 2 externe factoren waarmee jij rekening MOET houden
✔️ Een volledige checklist met 23 essentiële vragen bij de bezichtiging
✔️ Welke financieringsstrategie er voor jou werkt
✔️4 verschillende manieren om jouw aankoop concreet te maken
✔️Alle bijkomende kosten waar je beter voor oppast!

Zodat jij een stap dichter bij jouw droomwoning bent waar je levenslang gelukkig zal zijn!

© 2024 APART Real Estate NV | Algemene voorwaarden | Privacy & cookies
Powered by Stigo