31.05.2021 | Door admin

Bijkomende kosten bij de aankoop van een huis en hoe je dit berekent

Sta je op het punt om een woning te kopen? Wees je dan bewust van alle financiële zaken. Zo zijn er een hele hoop bijkomende kosten die sommigen over het hoofd zien. 

Hou zeker rekening met volgende 6 bijkomende kosten bij de aankoop van een huis. Je leert hier niet alleen met welke kosten je rekening moet houden, maar ook de aankoop kosten van je huis berekenen. Zo kom je niet voor onvoorziene verrassingen te staan. 

1. Registratierechten

Registratierechten zijn belastingen die de Belgische overheid heft bij registratie van documenten (zoals notariële akte, verkoopaktes, donaties, testamenten, etc.) en onderhandse overeenkomsten (ook wel ‘compromis’ genoemd). 

Die registratierechten moet je dus als koper betalen. Dit is telkens een percentage van de aankoopprijs. In Vlaanderen is dit meestal 10%. Je pand van €160.000 kost dus ineens €176.000. 

Maar er is een uitzondering! Koop je namelijk je eerste woning, waar je zelf in gaat wonen, dan is dit geen 10% maar 7%! 

2. Ereloon notaris

Als je een pand koopt, gaat dit altijd via een notaris. Het heeft geen zin om op zoek te gaan naar de meest voordelige notaris. Er is namelijk in een Koninklijk Besluit bepaald dat een notaris zijn eigen prijs niet mag bepalen.

Ook hier betaal je een bepaald percentage op de aankoopprijs. Maar, hier verschilt dit van bedrag tot bedrag.

30.000 EUR tot 45.495 EUR: 1,71%

45.495 EUR tot 64.095 EUR: 1,14% 

64.095 EUR tot 250.095 EUR: 0,57% 

Hoger dan 250.095 EUR: 0,057%

Daarnaast betaal je ook nog eens 21% btw op dat ereloon. 

3. Aktekosten

Dan heb je de aktekosten. Die verschillen WEL van notaris tot notaris. Hij/zij kan deze dus wel bepalen.

Dit gaat namelijk over de kosten die de notaris aanrekent voor opzoekwerk en het opvragen van de nodige documenten. Dit schommelt gemiddel rond €600. 

4. Onroerende voorheffing

De onroerende voorheffing is een belasting die je jaarlijks betaalt op het kadastrale inkomen van het onroerend goed. Geen paniek, we leggen het even uit in mensentaal.

Het kadastraal inkomen is de netto huuropbrengst van het onroerend goed. Dit kan je niet zelf bepalen, maar gebeurt door de overheid. 

Dit wordt berekend aan de hand van de huurprijs die het pand had op 1 januari 1975, en dan geïndexeerd naar vandaag, minus 40% voor de lasten die je zou moeten betalen. 

Bij de AAPD (Algemene Administratie van de Patrimonium Documentatie) kan je een aanvraag indienen om dit te laten schatten. Indien je dit zelf niet doet, zal de AAPD je spontaan een aangifteformulier opsturen.

Hiermee kan je dan de onroerende voorheffing berekenen. Dit kan je gemakkelijk doen via de website van de Vlaamse overheid: https://belastingen.fenb.be/ui/public/ov/simulatie.

5. Intresten op je lening 

‘Logisch’, denk je misschien, maar toch wordt de impact hiervan vaak over het hoofd gezien. Deze intresten op je lening zijn jaarlijkse kosten die je rendement meteen naar beneden halen. 

De standaard rentevoet is 2%. Een uitgewerkt voorbeeld vind je in ons e-book voor investeerders. 

6. Eventuele onderhoudskosten & andere bijkomende kosten

We hebben alle standaard kosten gehad. Maar, vergeet niet dat de kans zeer klein is dat er geen onvoorziene kosten bijkomen. 

Om je hiertegen in te dekken, reken je best gemiddeld twee maanden huuropbrengst per jaar. 

Leer meer over de aankoop kosten van je huis berekenen!

Wil je een duidelijk voorbeeld om de impact van deze kosten te zien? Dat kan! In ons e-book voor investeerders vind je een uitgewerkte case als voorbeeld. Zo zie je de impact die deze kosten kunnen hebben op het bedrag. 

 

En dat is niet alles! Je vind er ook nog 2 extra tips: over de indexering van huurprijzen en de stijging in waarde als je wil verkopen. Lees dit en nog veel meer tips voor investeerders in ons e-book!

APART e-book

Lees dit rapport voordat je een huis koopt!

Tips & tricks van experts.

Bij de aankoop van een woning komt heel wat administratie en zoekwerk kijken. Om nog maar te zwijgen over het financiële luik. Huizen bezichtigen, bieden, een lening aangaan. Je ziet al snel het bos door de bomen niet meer.

Om je houvast te geven, schetsen we graag het énige VOLLEDIGE stappenplan uit van zoektocht tot het verleiden van de notariële akte voor jouw droomwoning. We bieden dit Ebook tijdelijk GRATIS aan.

 Je leert er
✔️ De échte reden waarom je dit jaar nog moet investeren
✔️ 2 externe factoren waarmee jij rekening MOET houden
✔️ Een volledige checklist met 23 essentiële vragen bij de bezichtiging
✔️ Welke financieringsstrategie er voor jou werkt
✔️4 verschillende manieren om jouw aankoop concreet te maken
✔️Alle bijkomende kosten waar je beter voor oppast!

Zodat jij een stap dichter bij jouw droomwoning bent waar je levenslang gelukkig zal zijn!

© 2024 APART Real Estate NV | Algemene voorwaarden | Privacy & cookies
Powered by Stigo