25.08.2021 | Door admin

De verschillende te tekenen overeenkomsten

De optie

Je wil een aankoop doen, maar wilt nog even bedenktijd voor wat opzoekwerk uit te voeren. In dat geval kan je aan de eigenaar-verkoper een optie vragen. Dit is een eenzijdige verbintenis van de laatstgenoemde om niet te verkopen aan iemand anders binnen een bepaalde termijn (bv. 1 week of 14 dagen).

Beslis je om te kopen binnen deze periode, dan laat je dat schriftelijk weten aan de verkoper. Dat noemt men het “lichten” van de optie. Meestal licht de koper de verkoper in via een aangetekende brief. De verkoop is definitief eens de optie is gelicht.

Als de koper de optie niet licht binnen de bepaalde termijn, dan is er geen verkoop en is de eigenaar terug vrij te verkopen aan wie hij wil.

 

De wederzijdse koop- en verkoopbelofte 

Deze belofte verbindt beide partijen tot de verkoop, waarbij ze de eigenlijke verkoop nog even uitstellen. Dat kan zijn vanwege fiscale redenen of omdat er nog een bodemonderzoek moet gebeuren.

Aangezien deze tussenstap in de praktijk minder vaak voorkomt en de opmaak van de overeenkomst best ingewikkeld is, laat je je best bijstaan door een notaris.

 

Compromis of verkoopovereenkomst

Zodra de compromis getekend is, verbindt de verkoper zich ertoe de betaalde prijs te betalen. De verkoop is dan gesloten en geen van beide partijen kan nog terug. Indien gewenst kan de partij nog bijkomende clausules over mee verkochte roerende goederen of een opschortende voorwaarde toevoegen alvorens ze tot de ondertekening overgaan.

Naar aanleiding van de ondertekening, betaalt de koper een voorschot van 10% op de aankoopprijs aan de verkoper. Breek je de compromis, dan ben je dit voorschot kwijt. Breekt de verkoper het contract, is hij jou dit percentage verschuldigd.

 

Notariële akte

Binnen de 4 maand na de ondertekening van het compromis, moet de notariële akte verleden zijn. De notariële akte is de enige authentieke akte, dat betekent dat deze rechtszekerheid verschaft en als enige de overschrijving kan realiseren op het hypotheekkantoor.

De notariële akte ondertekenen kan vanaf nu ook online! Een vertrouwenspersoon of notariële medewerker kan nu de akte in jouw plaats ondertekenen. Via een digitale meeting met je notaris kan je je digitale volmacht geven. Hierna volgt de digitale ondertekening van de akte. Houd zowel je elektronische identiteitskaart als je pincode bij de hand hiervoor. Ondertekenen via de Itsme-app is ook een mogelijkheid. 

 

Hoe kunnen wij helpen?

Wij bij Apart Real Estate+ adviseren en helpen jou bij alles wat vastgoed betreft. Vind unieke opportuniteiten en investeer, wij bij Apart Real Estate+ helpen en ondersteunen jou daarbij! Bekijk daarom snel onze nieuwste projecten en ontdek hoe wij deel kunnen uitmaken van jouw succesverhaal.

APART e-book

Koop geen woning voor het lezen van dit rapport!

Alles wat je moet weten voor de aankoop van je nieuwe woonst.

Bij de aankoop van een woning komt heel wat administratie en zoekwerk kijken. Om nog maar te zwijgen over het financiële luik. Huizen bezichtigen, bieden, een lening aangaan. Je ziet al snel het bos door de bomen niet meer.

Om je houvast te geven, schetsen we graag het énige VOLLEDIGE stappenplan uit van zoektocht tot het verleiden van de notariële akte voor jouw droomwoning. We bieden dit Ebook tijdelijk GRATIS aan.

 Je leert er
✔️ De échte reden waarom je dit jaar nog moet investeren
✔️ 2 externe factoren waarmee jij rekening MOET houden
✔️ Een volledige checklist met 23 essentiële vragen bij de bezichtiging
✔️ Welke financieringsstrategie er voor jou werkt
✔️4 verschillende manieren om jouw aankoop concreet te maken
✔️Alle bijkomende kosten waar je beter voor oppast!

Zodat jij een stap dichter bij jouw droomwoning bent waar je levenslang gelukkig zal zijn!

© 2024 APART Real Estate NV | Algemene voorwaarden | Privacy & cookies
Powered by Stigo